DAGENS INDUSTRI - RÄTTA DRIVET FRAMÅT

DAGENS INDUSTRI - RÄTTA DRIVET FRAMÅT

LG Produktion gasar med stryktåliga datorer och ett nytt kvalitetsmärke för speedway- och crossmotorcyklar.
Men företaget föddes som ett annorlunda generationsskifte.

LÄS HELA ARTIKELN I DI

Ett par hundra meter bort på samma gata ligger LG Maskin. Det var här entreprenören Ulf Åström, son till ägarparet Lars-Göran och Mona, växte upp.

Tog ett sabbatsår

”Jag tog ett sabbatsår från skolan 1990 för att jobba på mina föräldrars företag. Jag undrar fortfarande när det sabbatsåret är slut”, säger Ulf Åström, vd för och ägare till LG Produktion.

Runt 2004 började familjen mer detaljerat prata om det kommande generationsskiftet. Ulf Åström ville ta över företaget – men hur skulle det gå till?

”Jag har en syster som inte alls arbetar i branschen. Ett sätt hade varit att köpa ut både henne och mina föräldrar, men då hade jag ju stått där med enorma skulder om allt gått åt skogen.”

Två inriktningar

De bestämde sig för en lösning de själva inte hade hört talas om tidigare. Ulf Åström startade systerföretaget LG Produktion, tog med sig ett antal kunder och några anställda till en närliggande lokal och började från grunden. LG Maskin blev nischad på svarvning – LG Produktion på fräsning.

”Dels gjorde vi så här för att jag fortare skulle ta klivet in i entreprenörsvärlden. Jag fick lösa mina misstag själv. Dels var det ett sätt att börja bygga kapital så att jag på sikt kunde förvärva familjeföretaget”, säger han.

Omsättningen lyfte snabbt tack vare flera växande storkunder som Tobii Technology och Low Vision International. LG Produktion tillverkar även stryktåliga datorkåpor i aluminium åt Växjöbaserade och börsnoterade JLT Mobile Computers.

”Datorerna används i bland annat truckar, gruvmaskiner och lastbilar. Nästan hälften säljs i USA”, säger han.

Skiftet tog tio år

De tillverkande maskinerna och inventarierna har både LG Produktion och LG Maskin hyrt in från ett separat bolag, ägt av Ulf Åströms far.

”I dag är de flesta av maskinerna tillbakaköpta. Min far, som nu har trappat ned, sitter därmed kvar med ett bolag med kapital i. Det är alltid svårt att sälja företag, men det här var ett sätt för honom att få lite pengar över.”

Efter tio år är generationsskiftet nästan helt genomfört. Ulf Åströms företag LG Produktion har hittills förvärvat 40 procent av föräldrarnas LG Maskin – helt enligt planen.

”För oss har det här sättet fungerat jättebra. Vi har haft vår revisor med som affärsmentor under hela resan, det är väldigt nyttigt med ett bollplank.”

Vad har fungerat mindre bra?

”I dag skulle vi nog ha valt ett företagsnamn, som inte är så likt det andra. Saker och fakturor skickas fel och kunderna ringer till fel ställe.”

Har ni pratat om att slå ihop bolagen till ett när generationsskiftet är klart?

”Ja, vi tittar på vilka effekter det skulle kunna ge i organisationen. Vi skulle till exempel kunna slå ihop orderhantering och kontorspersonal. Fördelen med att behålla det så här är att vi verkligen behåller småskalighetsandan i företagen”, säger han.

Samtidigt har Ulf Åströms privata passion för motorsport byggt ett nytt, ännu ganska litet, ben i LG Produktion.

Varumärket Parts by Sweden utvecklar, tillverkar och säljer bland annat drev och motorkåpor till världseliten i speedway. Bland kunderna finns den svenska fixstjärnan Andreas Jonsson

”Flödet från Kina på dessa produkter är stort, men vi har satsat på dem som verkligen vill ha högsta kvalitet”, säger Ulf Åström.

Tränar enduro

Själv har Ulf Åström kört Novemberkåsan och tränar enduro två gånger i veckan. En god idé för en stressad företagare.

”Åker man hem och sätter sig i soffan så är ofta tankarna kvar på jobbet. När man har som mest att göra är det därför som skönast att köra. Då måste man verkligen stänga av allt annat. Om man inte gör det så gör det ... ont.”

2015-05-10 10:52